Barcelona


POČETAK ... SVIJET > Karta svijeta . Kuba . Budimpešta . Sankt Peterburg . Albanija . Santorini . Berlin . Riga . Zanzibar . Island . Japan . Edinburgh . Barcelona

Nakon točno 30 godina, ako me sjećanje još uvijek dobro služi, evo nas opet u Barceloni. Prvi puta smo je posjetili u toku jednodnevnog izleta na kojem smo vidjeli neke od glavnih znamenitosti, ali nismo uspjeli osjetiti pravu atmosferu grada u toku samo par sati koliko smo tamo bili proveli. Da bi što bolje osjetili gradski život iznajmili smo apartman i tako se osjećali kao pravi stanovnici u toku 5 provedenih dana. Stigli smo u subotu popodne i vratili se u srijedu, kasno uvečer. Četiri puna dana su nam omogućila da na miru i bez žurbe posjetimo sva ona značajna mjesta koje turisti moraju vidjeti, ali i da opušteno, bez ikakve žurbe jednostavno švrljamo po gradu upijajući njegovu atmosferu i uživajući u njoj.

Kada se vratim s puta i prepričavam prijateljima kako je bilo, uvijek mi postave isto pitanje: što ti se najviše dopalo? Često sam u nedoumici kako odgovoriti, ali to nije slučaj s Barcelonom. Najviše su mi se dopali drvoredi. Svaka ulica, bila ona dugačka ili kratka, široka ili uska, ima drvorede. Sredina travnja je već dobro u proljeću i sve je zeleno pa se ima dojam miješanog iskustva, između urbane sredine i prirode. Arhitektura je jedna od važnih komponenti koje karakteriziraju grad i brojne su građevine ispred kojih smo se zaustavljali diveći se lijepim fasadama i komentirajući detalje balkona ili krova koji su nas posebno dojmili. U ovom periodu se primjećuje još jedna stvar: na jako puno balkona i prozora su istaknute zastava Katalonije, a često su istaknuti i natpisi "Demokracija". Poriv stanovnika Barcelone prema nezavisnoj Kataloniji se vidi i iz njihovog načina odijevanja u žutu boju (simbol njihove zemlje) i neke vrste značke koja ističe želju za nezavisnošću. Na lokalnim televizijskim stanicama, praktično se 24 sata na dan prikazuju intervjui s političkim vođama pokreta za nezavisnost i emisije o slavnoj katalonskoj povijesti.

Najveći dio turističkih znamenitosti Barcelone vezan je za arhitekta Antonija Gaudija. Njegovo najpoznatije djelo je sigurno Sagrada Familia, Bazilika Svete obitelji. Ono što ju je učinilo tako famoznom jeste sigurno njena ljepota i neobičnost u odnosu na postojeće katedrale: prepoznatljivi Gaudijev stil su zaobljeni oblici. Dodatni element koji povećava interes oko ove bazilike jeste da je njena gradnja započeta 1882. i da danas još nije dovršena. Trenutno je u planu da se dovrši 2026. godine, na stotu obljetnicu smrti samog Gaudija. Posvećena je 2010. godine i od tada je otvorena za posjet. Iz vana se vidi da su mnogobrojni radovi još u toku: treba se još dovršiti centralni, glavni toranj koji nadvisuje one već izgrađene za preko 20 metara. Posjetili smo je neposredno prije zalaska sunca. Negdje smo pročitali da je to najbolji trenutak jer se kroz raznobojne vitraže lomi i preliva svjetlo što daje dodatnu ljepotu prostoru. Informacija je bila točna i igra svjetlosti i boja je neopisiva.

Posjetili smo i Kuću Mila, zvanu i La Pedrera, vjerojatno najljepšu stambenu građevinu koju je Gaudí projektirao. To se vidi i iz cijene ulaznice koja je neuobičajeno visoka; 25 eura po osobi (za usporedbu, ulaz u Baziliku Svete obitelji se plaća 18 eura). Raskošna fasada za zaobljenim kutevima, prozorima i balkonima, je vrlo razigrana i ostavlja dojam da se radi o građevini koja je upravo izašla iz bajke. Najspektakularniji dio je vjerojatno krov. Uobičajeni elementi koji se tamo nalaze, dimnjaci i otvori za ventilacije, su poslužili katalonskom arhitektu kao inspiracija za nikad prije viđene arhitektonske elemente. I potkrovlja, u kojem je smješten muzej, ima svoju posebnu čar stvorenu s mnogobrojnim lukovima sazidanim s ciglama. U kući i danas postoji nekoliko stanova u kojima žive ljudi; nisam uspio saznati po kojoj cijeni se prodaje četvorni metar stambenog prostora.

Željeli smo posjetiti i Kuća Batllo, ali smo našli veliki red na ulazu i na kraju odustali. Da bi to nadoknadili, odlučili smo posjetiti Kuću Vicens. To je prva stambena zgrada koju je Gaudí dizajnirao nakon završenog fakulteta. Ima je samo 26 godina. Arhitektura je prilično klasična s oštrim kutevima i istaknutim elementima, vrlo različita od njegovih budućih djela. Posebnu odliku joj daju fasadni elementi u keramici s jako živim bojama. Jedno popodne smo proveli u parku Guell. Projektiran od Gaudija, otvoren je 1926., na godinu arhitektove smrti.

Napravili smo i obvezatnu šetnju po Rambli, najpoznatijoj promenadi u Europi. Na jednom njenom kraju se nalazi luka iza koje se prostiru dugačke i široke pješčane plaže. Neki su uživali u sunčanju na ležaljkama, il jednostavno sjedeći na drvenim klupama, drugi su bosonogi igrali nogomet, a djeca su se pretežno zabavljala gradeći dvorce od pijeska. Posjetili smo i muzej Pikasa, stari dio grada u kojem se nalazi katedrala i bazilika Santa Maria del Mar; ova druga je puno dojmljivija. U Barceloni postoje brojne tržnice koje vrijedi posjetiti. Najpoznatija, iako za naš pojam ne i najljepša, je Merkat de la Boqueria. Nalazi se odmah u blizine Ramble i zbog toga je jednostavno previše turistička. Uživali smo na suncu na malim trgovima koji se nalaze daleko od turističke vreve i gdje se ima osjećaj pripadnosti lokalnom stanovništvu.

Zadnji dan ujutro smo uzeli žičaru koja nas je odvela na brdo Montjuic na kojem se nalazi tvrđava koja dominira gradom. Spuštajući se pješke s brda, prošli smo pored prekrasne zgrade Nacionalnog muzeja umjetnosti Katalonije i stigli do Čarobne fontane. Na žalost fontana je u funkciji samo po noći, kada je i iluminirana s posebno sugestivnim svjetlima. Zadnji ručak, prije polaska zrakoplova, smo obavili na malom trgu u hladu stoljetnih stabala. Barcelona nama se je jako svidjela. Možda je jedan od razloga i taj da smo je posjetili u ranom proljeću, izbjegavajući rijeku turista koja se slijeva u ovaj grad. Ovako je doživljaj autentičniji i boravak opušteniji, a sigurno i nešto jeftiniji, bar što se smještaja tiče.

Sagrada Familia je glavna turistička atrakcija Barcelone
Sagrada Familia iliti Bazilika Svete obitelji

Unutrašnjost Sagrada Familie - spektakularna igra svjetlost pred zalazak sunca
Spektakularna igra svjetlost unutar Bazilike Svete obitelji

Glavna fasada Kuće Mila s balkonima
Kuće Mila ili La Pedrera, glavna fasada

Krov Kuće Mila je uz fasadu najatraktivniji dio zgrade
Krov Kuće Mila

Detalj razigranog pročelja Kuće Batllo snimljen s ribljim okom
Pročelje Kuće Batllo

Nas dvoje u hladu drveta ispod brda Montjuic
Nas dvoje na padinama brda Montjuic

Park Guell - dekorativni elementi izgledaju prirodni
Park Guell - dekorativni elementi


POČETAK ... SVIJET > Karta svijeta . Kuba . Budimpešta . Sankt Peterburg . Albanija . Santorini . Berlin . Riga . Zanzibar . Island . Japan . Edinburgh . Barcelona