Riga


POČETAK ... SVIJET > Karta svijeta . Kuba . Budimpešta . Sankt Peterburg . Albanija . Santorini . Berlin . Riga . Zanzibar . Island . Japan

Nade se nisu ispunile, odnosno snijega nije bilo. Temperatura se vrtila oko nule, bilo je pretežno oblačno, osim u ponedjeljak kada smo imali sunce. Uživali smo u njemu više zbog kvalitetnijih fotografija koje smo uspijevali snimiti, nego zbog topline koje je davalo. Sunce je u ovom periodu jako nisko nad obzorjem i daje lijepu, toplu svjetlost. Dnevno svjetlo je kratko i traje nekih 6, najviše 7 sati.

Stigli smo u Rigu nakon 2 i pol sata leta iz Bergama. Sačekao nas je taksista kojeg nam je organizirao gospodin kod kojeg smo iznajmili apartman za 3 noći. Nakon 20 minuta vožnje stigli smo ispred zgrade koja će u slijedeća 3 dana biti naš dom. Stara preko 100 godina, s obnovljenom fasadom, odličan je primjer arhitekture koja je jedna od glavnih znamenitosti glavnog grada Letonije. Sačekao nas je Julius koji nas je odveo na četvrti kat, posljednji. Prekrasne, poluspiralne stepenice izrađene ručno od drveta. Naš stan je u potkrovlju s drvenim gredama i stupovima. Veliki dnevni boravak, mala kuhinja koja nam neće trebati, osim za jutarnju kavu i dvije spavaće sobe, svaka sa svojom kupaonicom. S nama su bili i prijatelji, jedan bračni par s kojim smo već napravili par putovanja. Julius nam je prepričao povijest Rige i ukazao na glavne znamenitosti koje moramo vidjeti. Neke od njih nam je i pokazao s prozora; sa zadnjeg kata se pružao u tri smjera lijepi pogled na grad.

Konačno smo izašli i krenuli u razgledanje. Stari dio grada, u kojem smo i mi bili smješteni, je prilično mali, otprilike 1 kilometar dugačak i širok 600 metara. Praktično je cijela zona rezervirana za pješake, bez automobila. Stara jezgra je pod zaštitom UNESCO-a kao svjetska kulturna baština. Ono što je potaklo odluke svjetske organizacije da stavi ovaj grad pod svoju zaštitu jesu mnogobrojne građevine u secesijskom stilu. Niti jedan drugi grad u svijetu se ne može pohvaliti s preko 700 građevina u tom stilu. Zgrade su jako dobro održavane, i to ne samo u centru nego i oko njega. Slijedeći našu knjigu, napravili smo obilazak najznačajnijih objekata koji predstavljaju srž arhitektonskog pokreta s kraja 19. i početka 20. stoljeća.

Tu su i neizbježne crkve, katedrale i sinagoge koje smo posjetili. Tri osnovne religiozne skupine su protestanti, pravoslavci i katolici. Nekada je u gradu živio i veliki broj židova, ali je zbog njihovog istrebljavanja kako od strane fašističke Njemačke, tako i Sovjetskog Saveza, njihov broj danas gotovo neznatan; računa se da ih u Rigi živi nešto više od šest tisuća. Najimpozantnija je crkva Svetog Petra, koja je praktično centar grada. Trobrodna konstrukcija je jedna od najvećih u Europi. Toranj je visok 123 metra i prije Drugog Svjetskog rata je bio najviša građevina u Europi. Za ne baš malu cijenu ulaznice od 9 eura, može se popeti na toranj i s njega razgledati panoramu. Prvi dan, kada smo se željeli popeti, bio je zatvoren. Na kraju smo panoramu grada promatrali s druga dva mjesta i uštedili koji euro. Prvo večer našeg boravka proveli smo ugodnih sat vremena u katedrali, slušajući koncert jednog zbor koji je izvodio stare pjesme u polifoniji.

U Rigi ima puno toga naj. Između ostaloga je najveća natkrivena tržnica u Europi. Nakon što smo je obišli, uputili smo se prema Znanstvenoj akademiji smještenoj u tipičnom neboderu sovjetskog stila, zvanom Staljinova torta. Dva gotovo identična objekta se nalaze u Moskvi i Varšavi. Sunce je obasjavalo rijeku Daugavu, mostove i krovove zgrada dok smo uživali u vidiku s terase na zadnjem katu. Terasa se pruža oko cijele zgrade tako da je moguće vidjeti cijeli grad. U sjevernom dijelu grada se nalazi hotel Letonija. Na 26. katu hotela je smješten Sky Bar. Tamo se može uživati u pogledu uz dobar koktel ili, što je bio moj slučaj, uz čašicu votke. Posjetili smo ga u večernjim satima i promatrali grad pod noćnom rasvjetom, obogaćenom božićnim ukrasima.

Posjetili smo i tri muzeja. Muzej rata prikazuje ratove i bitke, opremu vojnika od srednjeg vijeka do Drugog Svjetskog rata. Na zadnjem katu su informacije o sudjelovanju letonskih trupa u sklopu mirovnih snaga u Afganistanu, Iraku, Kosovu i tako dalje. Židovski muzej donosi podatke o stradanjima Židova u nacističkoj čistci. Najljepši muzej, s estetske strane gledano, jeste muzej Janis Rosenthal i Rudolph Blaumana. Radi se o jednom apartmanu koji je preuređen u muzej. Ulaskom u zgradu posjetioc se sučeljuje s efektnim stepenicama koje vode na gornje etaže.

Kako je običaj u mnogim europskim gradovima, tako su i ovdje organizirane brojne božićne tržnice, gdje se mogu kupiti pokloni, popiti čaša dobrog kuhanog vina, ili pojesti kobasice s kiselim kupusom pripremljene na pravoj vatri. Dim se osjeti na sve strane i daje poseban ugođaj. U nedjelju je bila organizirana i mala maratonska utrka. Moglo se učestvovati isključivo obučeni u Djeda Božičnjaka. Bilo ih je na tisuće! Cijele obitelji s djecom, poneka su još bili u kolicima koje su roditelju gurali. Atmosfera je bila svečana i vesela; na sve strane su odzvanjale božična glazba i pjesme. Cijene su prilično visoke i mjere se s prosječnim gradovima zapadne Europe.

Pogled na Rigu obasjanu zimskim suncem sa Staljinove torte

Fasada zgrade u secesijskom stilu

Riga po noći obasjana mjesecom i božićnom rasvjetom

Talijanska ambasada U Rigi se nalazi u jednom arhitektonski vrijednom objektu

Puno djed božičnjaka


POČETAK ... SVIJET > Karta svijeta . Kuba . Budimpešta . Sankt Peterburg . Albanija . Santorini . Berlin . Riga . Zanzibar . Island . Japan