Zanzibar


POČETAK ... SVIJET > Karta svijeta . Kuba . Budimpešta . Sankt Peterburg . Albanija . Santorini . Berlin . Riga . Zanzibar . Island . Japan

Pet godina prije ovog putovanja, proveli smo tjedan dana na otoku Mafia koji se nalazi par stotina kilometara južno od Zanzibara. To je bilo jedino putovanje koje nam je bilo prekratko. Svaki dan smo išli na izlete i na kraju je ispalo da niti jedan cijeli dan nismo proveli na plaži, onako ljenčareći ispod suncobrana. Tako je pala odluka da ovaj puta odemo u Zanzibar, koji je vrlo sličan, ali za nas ipak novi, i da se malo drukčije organiziramo: 5 dana na plaži Indijskog oceana i 2 dana u Stone Town-u, glavnom i jedinom gradu na otoku. Noćnim letom iz Milana smo stigli na odredište rano ujutro. Čekao nas je taksi koji će nas odvesti na krajnji sjever otoka.

Nungwi

Nungwi je selo na sjeveru otoka i kažu da su tamo najljepše plaže. Kako nismo vidjeli druge, ne mogu potvrditi epitet najljepše, ali mogu reći da su nam se definitivno svidjele. Odsjeli smo u jednom od bungalowa malog turističkog kompleksa Ebony & Ivory. Stigli smo tamo nakon sat vremena vožnje. Morali smo malo pričekati da se soba uredi; upravo su je napustili prethodni gosti. Sjeli smo u bar/restoran koji se nalazi preko puta i gdje ćemo nadolazećih dana doručkovati: imali smo samo prenoćište i zajutrak. Sve se nalazi na plaži, na 40 metara od mora. Odmah iza je autoktono selo, pa smo tako praktično u direktnom kontaktu s mještanima. Ima se osjećaj pripadnosti zajednici, sudjelovanja u svakodnevnom životu. Stanovnici pozdravljaju u prolazu. Neki od njih, oni koji govore engleski, se rado zadrže u kratkom razgovoru. Ta bliskost je bio jedan od elemenata koji je pomogao oko odluke u vezi sa smještajem.

Provodili smo par sati na samoj plaži, u kupanju i izležavanju. More, odnosno Indijski ocean u kojem smo se kupali, je bilo vrlo toplo. Ono u čemu smo posebno uživali je azurna boja vode u raznim nijansama. Provodili smo sate u ležaljci jednostavno upijajući sliku okoliša koji nas je okruživao. Sunce je izuzetno jako u ovom periodu. Zanzibar se nalazi na samo par stupnjeva ispod ekvatora i sunce nam se je nalazilo nad glavama, žestoko pržeći. Nakon izlaska iz vode zadržavali bi se najviše par minuta na suncu, nakon čega bi se sakrili u hlad bogate krošnje drveta. Druga aktivnost kojoj smo se posvećivali su bile duge šetnje po plaži. Desno od nas, na samom kraju, nalazi se svjetionik koji predstavlja najsjeverniju točku otoka. Pokraj njega se nalaze dva prirodna akvarija s kornjačama. Posjetili smo oba, a u jednom od njih sam se kupao s njima i hranio ih.

Na drugu stranu plaža se proteže kilometrima. Brojni su barovi, restorani i raznoliki smještaji za turiste, od jednostavnih kućica, kao što je naša, do luksuznih kompleksa namjenjenih bogatijoj klijenteli. Mnogi od njih u toku boravka niti ne uđu u more, nego se kupaju u bazenima. Jedno od tih odmarališta ima objekt u moru, povezan drvenim mostom s obalom. Morali smo pitati dozvolu da bi ušli i popili nešto. U ovom dijelu svijeta razlika između plime i oseke je jako izražena. U vrijeme oseke ocean se jako povuče pa se formiraju mali pješčani otočići do kojih je moguće prošetati. U tim periodima niskog mora stanovništvo skuplja školjke, lovi rakove i hobotnice s kopljima, kako su to radili i prije stotinu godina, a ribarske brodice i barke ostanu nasukane. Predvečer, prije zalaska sunca, sve postane izuzetno živo. Konačno sunce ne peče punom snagom i to je prilika za mnogobrojne nogometne utakmice širom plaže. Nerijetko se u timovima mogu vidjeti i turisti koji žele pokazati da i bijela rasa zna igrati nogomet. Iznenadilo nas je prisustvo mnogobrojnih krava; neke su se sunčale, poput turista, dok su druge opušteno ležale u hladu. Ova vrsta goveda, raširena u tropskim područjima, se zove zebu i ima karakterističnu grbu na leđima.

Ručali smi i večerali gotovo svaki put u drugom restoranu. Uz tradicionalnu hranu, riba, riža i jela s curryem, na jelovniku se uvijek nađe pizza i pašta. Objašnjenje ovakve ponude, uz to što se radi o svjetski popularnim jelima, jeste i činjenica da je dobar dio restorana u vlasništvu talijana, ili pod njihovim upravljanjem. Jedan obrok, piće uključeno, košta prosječno oko 10 dolara. Svježe voće se može kupiti gotovo na svakom koraku, jeftino je i odlične kvalitete. Nije nam nedostajalo niti društvo. Odmah nakon dolaska otkrili smo da su u susjednom apartmanu odsjeli Pavla i Marko, mladi bračni par iz Zagreba. Provelo smo ugodne trenutke u njihovom društvu jer smo otkrili da imamo puno zajedničkih interesa.

The Rock

U toku boravka na moru organizirali smo samo jedan izlet; nismo mogli da ne posjetimo famozni restoran The Rock. Nije toliko poznat zbog posebno kvalitetne kuhinje, iako su jela bila odlična, nego zbog svog položaja. Nalazi se na jednom školju i zauzima praktično cijelu njegovu površinu. U toku oseke, otočić je povezan s obalom. Mi smo imali sreće da ga posjetimo u toku plime (puno ljepše izgleda kada je okružen vodom), pa nas je na njega odvezla barka koju koriste u tim slučajevima. Rezervirali smo mjesec dana unaprijed, preko interneta. Bio je to jedini dan kada smo našli slobodno mjesto. Zato smo ostali iznenađeni kada smo ustanovili da je restoran poluprazan. Ta zagonetka se brzo razjasnila. S oko sat vremena zakašnjenja stigla je grupa od 25 ljudi koja je popunila sva prazna mjesta. Ono što je posebno inetresantno jeste da su svi ti turisti bili iz bivše Jugoslavije. Naglasili su nam da su zastupljeni stanovnici iz svih republike, osim Slovenije. Na povratku smo se na kratko zaustavili u jednoj šumi da bi promatrali posebnu vrstu majmuna s četiri prsta koja živi samo na Zanzibaru.

Stone Town

Prije dolaska u grad, zaustavili smo se na jednoj farmi začina. Zanzibar je posebno poznat po visokoj i raznolikoj proizvodnji mirodija. Vidjeli smo kako raste vanilija, drvo od čije se kore dobija cimet, korijen kurkume i brojne druge proizvode. Na kraju posjete nismo mogli propustiti priliku da kupimo neke začine. Na žalost, kada smo posjetili tržnicu u gradu, otkrili smo da smo na farmi platili puno skuplje.

Stone Town je u stvari naziv starog dijela grada, koji se sada nalazi u sklopu Zanzibar Town-a, koji je glavni grad otočja. Odluka da zadnje dvije večeri provedemo ovdje je donešena s ciljem da naše putovanje učinimo raznovrsnijim, posjetom ovom gradu. Da je vrijedan obilaska svjedoči i činjenica da je na popisu UNESCO-vog svjetskog naslijeđa. Ovaj puta smo izabrali malo finiji smještaj u jednom hotelu. Povjesna zgrada u kojoj se nalazi hotel je renovirana i nekada je bila u vlasništvu knjigovođe sultana (Zanzibar je do 1964. godine pripadao Omanu). Soba koju smo dobili nas je oduševila. Tradicionalni namještaj, sultanski nivo i kada koja se nalazila djelomično unutar sobe, a djelomično vani, pod otvorenim nebom. Na vrhu je jedan od najboljih restorana u Stone Town-u, i tu smo prvi dan našeg boravka i večerali. Grad je tipična urbana mješavina lijepih starih, obnovljenih zgrada i ruševina koje su nekada davno bile ponos lokalne arhitekture. Karakteristične su drvene kapije od drveta, ručno izrezbarenog s metalnim šiljcima. Uslikali smo se i pred kućom gdje je rođen vjerojatno najpoznatiji Zanzibarac na svijetu, Freddie Mercury, pokojni pjevač grupe Queen.

Plaža Nungwi

Barka izdubljena u drvetu

S kornjačom u prirodnom bazenu

The Rock, najpoznatiji restoran u Zanzibaru koji se nalazi na jednom školju

Zajedno na terasi restorana The Rock

Soba North u hotelu Emerson on Hurumzi

Povijesna, renovirana zgrada hotela Emerson Spice

Prekrasna krošnja stabla u Stone Town-u


POČETAK ... SVIJET > Karta svijeta . Kuba . Budimpešta . Sankt Peterburg . Albanija . Santorini . Berlin . Riga . Zanzibar . Island . Japan